Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by jcn at 18:59 on Monday 12 December    Add 'Dennis M. Sosnoski – Webservices in Action' site to delicious  Add 'Dennis M. Sosnoski – Webservices in Action' site to technorati  Add 'Dennis M. Sosnoski – Webservices in Action' site to digg  Add 'Dennis M. Sosnoski – Webservices in Action' site to dzone

Deze lezing had een focus op de ontwikkelingen die ons het komende jaar te wachten staan op het gebied van Webservices.
Eigenlijk had de lezing “Axis2 in Action” moeten heten omdat de aandacht vooral uit ging naar Axis2.
Axis2 is de logische opvolger van Axis, het populaire Webservices framework.
Om nieuwe features te kunnen realiseren was een volledige herbouw van het framework nodig, vandaar het hernoemen naar Axis2.
Wanneer een groot ontwikkelaars veel kleine bijdragen leveren en bug-fixes doen zonder dat ze daarbij het totaaloverzicht hebben van het framework, kan de onderhoudbaarheid en uitbreidbaarheid onder druk komen te staan. Om nieuwe features te kunnen inbouwen, kan een volledige herbouw noodzakelijk zijn. Veel Open Source projecten ondergaan dit fenomeeen; zo ook Axis.
De 1.0 versie van Axis2 wordt halverwege 2006 verwacht. Axis2 belooft makkelijker te zijn in gebruik, sneller en minder geheugen te gebruiken dan zijn voorganger.

Door de volledige herbouw zal het makkelijker zijn om het grote aantal nieuwe WS-* standaarden te ondersteunen. Zo maken belangrijke standaarden als WS-Addressing, WS-AtomicTransactions en WS-Security al standaard onderdeel uit van het Axis2 framework.
Andere belangrijke nieuwe features zijn onder andere de toegenomen eenvoud om een webservice te deployen en asynchrone ondersteuning.

Databinding is een ander belangrijk aandachtspunt van Axis2 waar Dennis stil bij stond. XMLBeans (Apache) zijn een belangrijke vorm van databinding geworden. JiBX is een framework dat door Dennis zelf ontwikkeld wordt, net zoals AXIOM (Axis Object Model), dat DOM gebaseerd is.

Gelukkig kwamen er nog een paar nieuwe standaarden voorbij, afkomstig van het W3C voor SOAP-attachments (XOP / MTOM als alternatieven voor SAAJ)
Eenduidigheid op het gebied van standaarden voor Webservices lijkt voorlopig een utopie!

Voordat de productierelease van Axis2 uit gaat komen, lijkt er nog veel werk aan de winkel voor de ontwikkelaars van Axis2.
Het gebruiksgemak van Axis2 laat nog te wensen over, de documentatie van de diverse tools is nog ondermaats en zijn er nog te veel wijzigingen tussen de diverse releases. Dennis geeft met name om de laatste reden aan, nog een paar maanden te wachten met het gebruik van Axis2.


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.