Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by jcn at 22:25 on Monday 12 December    Add 'Desktop Java in Action' site to delicious  Add 'Desktop Java in Action' site to technorati  Add 'Desktop Java in Action' site to digg  Add 'Desktop Java in Action' site to dzone

De sessie Desktop Java in Action van Richard Bair en Romain Guy werd een gigantische trukendoos aan Swing tips, tricks en add-ons opengetrokken. Het vrolijke duo wisselde de slides af met live demo’s van de besproken techniek, en ik moet eerlijk toegeven dat ik weer wat hoop heb gekregen voor Java als client-platform en in het bijzonder voor Swing als GUI toolkit. De demo’s waren best impressive en op de performance was niets af te dingen. De tijd dat Java clients onbruikbaar traag waren (en veelal egaal grijs omdat de renderthread het niet kan bijbenen) lijkt met Java 1.5 en 1.6beta inderdaad voorbij.

Richard houdt zich bij Swinglabs vanuit Sun bezig met het uitbreiden en verbeteren van de Swing toolkit. JDK 1.6 heeft onder andere een betere native platform integratie voor ons in petto: Java applicaties zullen gebruik kunnen maken van tray icons, balloon-shaped tooltips, de embedded Internet Explorer control en nog zo het een en ander. Ook is er de mogelijkheid geschapen om in een vroeg stadium van de startende JVM een splash screen op het scherm te zetten. Voorheen kon dat alleen als de hele JVM al in de lucht was, en dan heeft het niet zo veel zin meer.

Een van de meest ambitieuze projecten die hij liet zien is een set van Data-Aware Swing controls. De demo deed oude tijden (Borland Delphi) herleven, een database-connected GUI met master/detal elementen was weer het fijne vertrouwde klik’n'sleep in de GUI editor van Netbeans. Die klik-en-sleep editor (het ding is Matisse gedoopt) zag er trouwens ook helemaal niet verkeerd uit.

Een ander initiatief waar Richard ons op wees was JGoodies, een componentset die een aantal interessante features aan Swing toevoegt. Zelf was hij erg onder de indruk van een systeem om aan ieder willekeurig schermelement een drop shadow toe te voegen, persoonlijk zie ik daar dan het nut weer niet zo van.

Romain zou in ieder ander universum waarschijnlijk een Flash animator zijn geweest. Deze fransman was met zichtbaar genot aan het uitleggen hoe hij met Swing en het GlassPane allerlei multimediale effecten wist te bewerkstelligen. Hij was erg in zijn nopjes met zijn eigen “take” op de oneindige progressbar: in plaats van een ordinaire zgn “cylon” legde hij een lichtgrijs waas over het hele JFrame heen waarin een hele grote, in MacOSX-stijl ronddraaiende throbber zijn werk deed (zo’n ding, maar dan groter).

Hoewel ik bij veel van de dingen die Romain liet zien een “lekker belangrijk” ervaring had, zat er toch wel een aantal demo’s bij dat de moeite waard was. Een aantal voorbeelden:


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.