Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by jcn at 19:06 on Monday 12 December    Add 'Introduction to JSF and Apache MyFaces' site to delicious  Add 'Introduction to JSF and Apache MyFaces' site to technorati  Add 'Introduction to JSF and Apache MyFaces' site to digg  Add 'Introduction to JSF and Apache MyFaces' site to dzone

Martin Marinschek

Apache MyFaces is de eerste gratis open source JavaServer Faces implementatie op de markt. Het is niet alleen volledig compatible met de referentie implementatie van Sun, het voegt ook nog een groot aantal features toe.

Met JSF is het mogelijk om in Java / J2EE prachtige GUI applicaties te maken die doen denken aan de GUI’s die je met bijvoorbeeld Java Swing kunt maken. Het resultaat is een GUI die aanzienlijk rijker is dan de standaard JSP GUI’s die we tegenwoordig gewend lijken te zijn.
JSF zou DE standaard moeten worden als het gaat om het ontwikkelen van GUI’s in Java / J2EE.

Zonder te vertellen wat het doel van JSF is of wat de grote toegevoegde waarde van JSF zou kunnen zijn, gooide Martin, core committer van Apache-MyFaces, ons meteen het diepe in door het gebruikelijke “Hello World” voorbeeld te tonen en de JSF lifecycle te bespreken.
Misschien was het niveau “Intermediate” in plaats van “Beginner” waar ik op gehoopt had?

Enkele opvallende features van Apache MyFaces zijn onder andere dat JavaScript enabled moet zijn in de browser en dat minimaal JDK1.4 nodig is.
Een algemene intro en bijvoorbeeld de relatie tot Struts bleven onbesproken.

Een belangrijke boodschap die Martin ons vandaag mee gaf, was dat MyFaces makkelijk te gebruiken is, maar dat het ook makkelijk is om het te misbruiken. De wijze raad was eerst bekend te geraken met het raamwerk alvorens er om heen te gaan werken.

Het programma beloofde de mogelijkheid tot discussie met de spreker over het gebruik en toegevoegde waarde van JSF. In plaats van deze discussie werd ruimte gemaakt voor Jonas Jacobi en John Fallows van Oracle.
Oracle zal een significante donatie doen aan het MyFaces project door een groot aantal door Oracle gefabriceerde componenten (ADF Faces) te doneren aan de Open Source gemeenschap.
In een wervelende “Can you show me how to…” “Yeah, sure I can” “Wow, that looks cool!”-show gaven de heren een demo van een aantal van deze componenten.

De GUI’s die gemaakt kunnen worden met JSF en Apache MyFaces zijn werkelijk prachtig.
Daar tegenover staat de enorme inspanning die geleverd moet worden om en GUI te bouwen in JSF, de grote hoeveelheid code die nodig is en de geringe tool-support die momenteel bestaat voor JSF.
Met de introductie van drag-and-drop-tools kan JSF zonder meer uitgroeien tot DE standaard op het gebied van Java / J2EE GUI development.
De Eclipse plug-ins zijn in ieder geval nog niet toerijkend. Wellicht dat Sun’s Studio Creator in deze behoefte voorziet? Desgevraagd liet Jonas me even een kleine demo zien van de ondersteuning die JDeveloper biedt op dit gebied. Eerlijk gezegd zag het er best aardig uit… De tijden van weleer, toen we nog in Visual Basic op “kwak-en-plak”, “sleur-en-pleur”-wijze GUI’s konden bouwen, lijken binnen handbereik te liggen!!! En lost JSF eindelijk zijn belofte in..


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.