Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Eric Gunnewegh at 22:36 on Wednesday 14 March    Add 'Spring' site to delicious  Add 'Spring' site to technorati  Add 'Spring' site to digg  Add 'Spring' site to dzone

Rod Johnson had twee presentaties op het programma staan vandaag: Spring 2 and Beyond, en AOP in the Enterprise. De eerste presentatie begon Rod met een introductie in het core component model van Spring. Genoemd werden de services die Spring biedt (transaction management / logging / etc), de patterns zoals het jdbc template, de integratie van andere frameworks met Spring (bijvoorbeeld Mule), en het feit dat Spring overal gedraaid kan worden. Belangrijke technologien zijn AOP, dependency injection (DI) en portable service abstraction.

Doelen van Spring 2 zijn:
- backwards compatibility
- de verdere realisatie van de core
- simplicity (bijvoorbeeld: transaction management is eenvoudiger geworden)
- het vergroten van de power van Spring (bijvoorbeeld AspectJ)

Een aantal nieuwe features werd genoemd, zoals multi-language support en batch processing. Daarnaast zal Spring meer en meer een portfolio worden van frameworks, waaronder bijvoorbeeld Spring Webflow en Spring Webservices.

In de presentatie over AOP werd eerst een aantal termen uit de AOP terminologie toegelicht, zoals Aspects, Pointcuts en Advices. Om te demonstreren hoe AOP toegepast kan worden poneerde Rod een aantal requirements:
- de service laag is transactioneel
- een Hibernate DAO operatie die fout gaat moet vertaald worden
- een business service die faalt vanwege een concurrency probleem kan opnieuw een poging wagen
- de service laag roept niets aan uit de web laag

Aan de hand van demo’s werd getoond hoe je met AOP deze requirements kan oplossen. Interessant is dat de eerste drie requirements van toepassing zijn op de runtime, terwijl de vierde van toepassing is tijdens development. Met AOP en een AspectJ plugin voor Eclipse kunnen warnings (of errors) gegenereerd worden in de IDE. Op deze manier kunnen architectuur standaards afgedwongen worden.


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.