Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Eric Gunnewegh at 9:11 on Thursday 15 March    Add 'Java/.NET interop: The Best of Both Worlds' site to delicious  Add 'Java/.NET interop: The Best of Both Worlds' site to technorati  Add 'Java/.NET interop: The Best of Both Worlds' site to digg  Add 'Java/.NET interop: The Best of Both Worlds' site to dzone

Bij de laatste presentatie van de dag kwam ik Samuel weer tegen bij de .Net Enterprise Development track. De presentatie werd gegeven door Ted Neward, een onafhankelijke .Net en Java consultatant. Het publiek bestond voor ongeveer de helft uit developers met een Java achtergrond, en de andere helft met een .Net achtergrond.

Ted begon met het publiek te overtuigen dat hij echt onafhankelijk is, en dus niet voor Sun of Microsoft werkt. Volgens hem is noch Java, noch .Net goed of fout, ze zijn gewoon verschillend en vullen elkaar aan. Microsoft heeft vroeger wel verwacht dat ze met .Net de wereld van enterprise development zouden kunnen overnemen, maar hier zijn ze van terug gekomen.

Both Java and .Net were fighting for the kingdom, the kingdom being Cobol

Vooralsnog lijkt het erop dat Java wat sterker is in het backend, en .Net in het frontend. Maar er zijn interessante onwikkelingen met Java aan de client side en .Net aan de server side. Als het gaat om workflows moet je vooralsnog bij .Net zijn. De markt is tot nu toe ongeveer gelijk verdeeld: 35 – 40% Java en 35 – 40% .Net.

In een demo gaf Ted aan hoe een Microsoft frontend kan communiceren met een Java backend (jsp’s / servlets). Hij liet een aantal voorbeelden zien met wat Office tools, zoals Excel en smart tags. Voor meer geavanceerde functionaliteit is er het Visio Studio Tools for Office. Een ander voorbeeld dat genoemd werd was WPF -> WCF -> Java.

Als het gaat om interoperabiliteit zijn er nog wat problemen te overwinnen op het gebied van het vertalen van een domein object model naar een hierarchisch model in XML.

Helaas was Ted al aardig over zijn tijd, zodat er te weinig tijd was om ook wat voorbeelden te geven van de communicatie tussen een Java frontend en een .Net backend. Al met al was het toch een interessante presentatie die ik toch vooral door een Java bril bekeken heb. Zie hier voor een meer Miscrosoft georienteerd commentaar op deze presentatie.


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.