Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Jaap Coomans at 13:12 on Friday 12 October    Add 'Adobe Integrated Runtime' site to delicious  Add 'Adobe Integrated Runtime' site to technorati  Add 'Adobe Integrated Runtime' site to digg  Add 'Adobe Integrated Runtime' site to dzone

Vlak na de keynote van Adobe zat een sessie over de Adobe Integrated Runtime, of ook wel AIR. De sessie werd gehouden door een van de Evangelisten van Adobe, Daniel Dura. Hij opende met een verhaaltje over hoe applicaties in de laatste jaren van de desktop naar het internet zijn verhuisd en wat daar voor nadelen aan kleven. Zo ben je bijvoorbeeld niet meer aanwezig op de desktop van je klant, kun je over het algemeen niet makkelijk multi-window interfaces maken en zijn dingen als system tray icons onmogelijk.

Met AIR wil Adobe deze nadelen wegnemen door web applicaties weer op de desktop te brengen zonder de voordelen van een web applicatie te verliezen. Hij demonstreert dit door het voorbeeld van eBay Desktop te laten zien. Deze applicatie download je van http://desktop.ebay.com en dan krijg je een fantastische interface voor je neus met allerlei geavanceerde zoek-opties, mogelijkheden om reminders op je scherm te toveren als veilingen bijna aflopen, etc. Alle gegevens worden hierbij opgehaald door gebruik te maken van de webservices van eBay’s backend.

Het grote verkooppunt van AIR dat Daniel noemt is het feit dat de runtime zowel Flash/Flex applicaties ondersteunt als ‘gewone’ HTML/Javascript applicaties. Deze runtime mikt hiermee dus meteen op twee grote groepen applicatie developers die gewoon met hun eigen technieken door kunnen gaan en profiteren van de goede eigenschappen van de andere wereld. Zo zijn ActionScript classes en objecten ook toegankelijk vanuit Javascript en vice versa.

Al met al ziet AIR er uit als een zeer goede kans voor bedrijven om naast een aanwezigheid op het web ook weer aanwezig te zijn op de desktop van de gebruiker, zonder de voordelen van het internet op te geven. AIR implementeert bijvoorbeeld een interne SQLite database die gegevens kan synchroniseren met de backend, zodat ook offline de applicatie nog blijft werken. Vooral ook omdat het platform wordt neergezet op Windows, MacOS *en* Linux, heeft AIR behoorlijk wat potentie in zich.

Ik zou zeggen, hou http://www.adobe.com/go/air in de gaten, bekijk de demos en speel eens met de Beta.

Jan-Hendrik Kuperus


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.