Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Jaap Coomans at 13:16 on Friday 12 October    Add 'Java FX Script and Consumer JRE: Towards easier development and deployment of Java applications' site to delicious  Add 'Java FX Script and Consumer JRE: Towards easier development and deployment of Java applications' site to technorati  Add 'Java FX Script and Consumer JRE: Towards easier development and deployment of Java applications' site to digg  Add 'Java FX Script and Consumer JRE: Towards easier development and deployment of Java applications' site to dzone

Deze sessie werd gehouden door Raghavan N. Srinivas, CTO of Technology Evangelism bij Sun Microsystems

Het primaire doel van JavaFX, voorheen F3, is om het creëren van GUI’s makkelijker te maken. Het is scripting friendly en hevig beïnvloed door Scalable Vector Graphics (SVG). Door de focus op het ontwikkelen van GUI’’s is het nog niet echt een scripttaal. JavaFX is in vergelijking met Java meer declaratief en compositioneel. Het is belangrijk dat je kan zeggen wat je wil, waarbij je het “hoe” weg kan laten.

In de presentatie kwam het principe van data binding ook aan bod, hierbij kan je bijvoorbeeld twee figuren aan elkaar verbinden. Wanneer de gebruiker dan een van de twee figuren aanklikt en verplaatst, dan gaat de verbonden figuur automatisch mee. Verder is er de beschikking over op SQL gebaseerde triggers, waarmee events op gekozen momenten kunnen plaatsvinden. Deze zaken werden in de presentatie met een demo toegelicht en het viel op dat het werken met JavaFX erg simpel en duidelijk is.

De tool om JavaFX mee te ontwikkelen is JavaFXPad waarin het resultaat direct wordt weergegeven. Deze tool werd in de sessie gebruikt en leek prettig te werken. Er zijn ook plugins voor NetBeans beschikbaar.

Ook werd JavaFX vergeleken met de concurrentie, waarin naar voren kwam dat de authoring tools voor JavaFX nog niet erg volwassen zijn, dit is dan ook een verbeterpunt voor de toekomst.

De nieuwste versie van de consumer JRE kwam hierna aan bod. De nieuwe versie welke begin volgend jaar uit moet komen, moet een dramatisch verbeterde ervaring voor de consument opleveren. Dit wordt bereikt door een modulaire opzet. De initiële download is erg klein en start sneller dan voorheen. Dit is genoeg om een commandline versie van “Hello World!” op het scherm te krijgen. Zodra er andere componenten zoals AWT en Swing nodig zijn, worden deze op de achtergrond gedownload. Deze functionaliteit werd in een demo getoond en werkte erg goed en snel.

Al met al een interessante presentatie over leuke ontwikkelingen!

Mitch Hermsen


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.