Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Jaap Coomans at 15:15 on Friday 12 October    Add 'Scalable as Google, Simple as Spring' site to delicious  Add 'Scalable as Google, Simple as Spring' site to technorati  Add 'Scalable as Google, Simple as Spring' site to digg  Add 'Scalable as Google, Simple as Spring' site to dzone

Hoewel niet de hele presentatie kon worden gegeven wegens tijd gebrek was het een erg interessante sessie over hoe de complexiteit te verminderen en de performance te verhogen in een SOA architectuur. De sessie werd gehouden door Owen Taylor van Gigaspaces Technologies, Inc.

SOA architectuur biedt veel voordelen zoals makkelijke integratie en flexibiliteit maar heeft ook een aantal nadelen. Een aantal nadelen van SOA architectuur is dat het vrij complex kan worden en SOA zorgt voor overhead. Volgens Owen Taylor is het gevolg van deze nadelen dat een SOA architectuur bijna niet toegepast kan worden op business-critical applicaties.

Om de nadelen weg te nemen kan gebruik worden gemaakt van een space-based architectuur. Met een space-based architectuur bestaan applicaties uit een set van onafhankelijke units, genaamd processing-units. Deze processing-units bevinden zich in een eigen virtual machine.

Doordat processing-units in een onafhankelijke virtual machine zitten kan alle interactie met de services in het zelfde proces plaatsvinden. Daardoor kan latency, I/O overhead, network overhead, etc., geminimaliseerd worden. Door de processing-units wordt de performance al hoger maar wanneer nog meer performance nodig is kunnen er meer processing-units toegevoegd worden en kan de load verdeeld worden. Space-based architectuur is dus schaalbaar. Om een space-based architectuur te realiseren is er een open source development framework genaamd Open Spaces. Open Spaces is in het leven geroepen door Gigaspaces Technologies, Inc.

Aan de hand van een demo applicatie toonde Owen Taylor het verschil tussen de performance met en zonder space-based architectuur. In eerste instantie zonder space-based architectuur deed de applicatie er tientallen seconden over om een paar honderd bewerkingen uit te voeren. Uiteindelijk met het toepassen van space-based architectuur werd de tijd terug gebracht tot slechts enkele microseconden.

Toen stond er opeens een jongedame die Owen Taylor vriendelijk verzocht om te stoppen….. Helaas want er was nog veel te vertellen. Owen Tayler heeft ons nog een internet verwijzing gegeven. Via die verwijzing heb ik een pagina kunnen vinden waarop space-based architectuur uitgebreid behandeld wordt. http://www.gigaspaces.com/wiki/display/GS6/Open+Spaces+Overview

Thomas de Bruin


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.