Links

 • 1. Sogeti
 • 2. JBoss
 • 3. IBM
 • 4. Oracle
 • 5. SpringSource
 • 6. NL-JUG
 • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Tobias Groothuyse at 21:26 on Thursday 10 April    Add 'REST vs WS-*' site to delicious  Add 'REST vs WS-*' site to technorati  Add 'REST vs WS-*' site to digg  Add 'REST vs WS-*' site to dzone

Na een presentatie over REST te hebben gevolgd gegeven door Roy T. Fielding (geen baard). Ben ik in dezelfde zaal blijven zitten om een sessie over REST vs WS-* bij te wonen. In de eerste sessie maakte Fielding (auteur HTTP, HTML en URI spec)  duidelijk dat REST een architectuurstijl is en wel de architectuurstijl waar het WWW op gebaseerd is. REST is bij de meeste van ons met name bekend als een alternatief voor WS-* web services. Er wordt dan gesproken over RESTfull web services. Dit is echter niet meer dan het toepassen van de REST architectuur stijl op het web services principe.

Het principe achter REST is dat alles een resource is en dat alle resources via een uniforme interface te manipuleren zijn (HTTP GET, PUT, POST, HEAD, DELETE, etc). Door het definieren van meerdere content-types types is het mogelijk om dezelfde resource op een andere manier te bekijken. Zodat de ene view geschikt is voor een gebruiker, en de andere voor een systeem.

In de tweede presentaties werd ingegaan om een aantal mythes die rond REST en WS-* bestaan. Zoals daar waren:

 • REST is simpel
  • Dat valt dus wel mee. Een aantal operaties zijn verplicht idempotent. Wat betekent “delete” in elke context? De HTTP spec is een van de meest ingewikkelde spec, dit heeft invloed op het goed begrijpen van REST
 • WS-* is noodzakelijk om een web service te maken
  • Dat valt vaak erg mee. Ter indicatie als je SOAP header niets relevants bevat dan kun je net zo goed plain XML over HTTP gebruiken.
 • Met REST kun je alle web services bouwen
  • Nee helaas, met REST is het namelijk op dit moment niet mogelijk om gelaagde security features toe te voegen. Dat is ook het geval met reliability. WS-* biedt dit echter weer wel.

© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.