Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Barend Garvelink at 11:14 on Friday 11 April    Add 'ApacheCon 2008 dag 2: Cayenne OpenJPA, iBatis' site to delicious  Add 'ApacheCon 2008 dag 2: Cayenne OpenJPA, iBatis' site to technorati  Add 'ApacheCon 2008 dag 2: Cayenne OpenJPA, iBatis' site to digg  Add 'ApacheCon 2008 dag 2: Cayenne OpenJPA, iBatis' site to dzone

Na de luch (pizza, belegde broodjes) op donderdag de sessie “Cayenne, OpenJPA, iBatis” bijgewoond over deze drie ORM frameworks. Deze sessie werd gegeven door Henning Schmiedehausen (geen baard). Henning begon met de Object-Relational Impedance Mismatch, het ontstaan van ORM frameworks, stond kort stil bij de non-apache-license frameworks (iets met een H…) en kwam uit bij de evaluatiecriteria die je kunt gebruiken bij het kiezen van een framework. Buiten de licensing issues moet je o.a. kijken naar je access pattern (veel websites zijn overweldigend read-mostly terwijl kantoorapplicaties doorgaans een veel evenrediger verdeling van de CRUD operaties kennen), de kennis van je ontwikkelaars (kunnen ze SQL?), wil je transparante persistence of expliciete controle, etc.

Hierna ging Henning in op Cayenne en OpenJPA (beide volledige O/R mappers die een object database simuleren bovenop een RDBMS) en iBatis (een databinder waarbij je normale SQL schrijft). Van elk van de frameworks kwam een codevoorbeeldje langs en een lijstje met voor- en nadelen. De slides staan achter het linkje hieronder:

Henning’s presentatie

Ik vond het wel een aardige sessie. Ik heb zelf ervaring met straight JDBC, Hibernate en TopLink en het was nuttig om iets te zien van een drietal andere frameworks. Erg diepgaand was het allemaal natuurlijk niet.


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.