Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Ruud Steeghs at 8:44 on Monday 14 April    Add 'Rational Jazz' site to delicious  Add 'Rational Jazz' site to technorati  Add 'Rational Jazz' site to digg  Add 'Rational Jazz' site to dzone

Rational is het merk van IBM voor tooling voor ondersteuning op het gebied van software development en alles wat daar bij komt kijken: business modeling, ontwerpen, testen, etc.

Rational onderkent een aantal rollen met bijbehorende taken (zie RUP). Voor elk van deze rollen brengt Rational een apart product op de markt. De resultaten van het werken met deze producten is uiteraard exporteerbaar en uitwisselbaar van het ene product naar het andere. Een groot probleem van deze grote hoeveelheid tooling is het grote aantal…

Als je een professioneel ontwikkelproces in wilt richten, heb je bij Rational een hele stapel producten nodig (wat ergens wel goed is voor de licenties), bijvoorbeeld: RequisitePro, ClearCase, Portfolio Manager, Asset Manager, Business Modeler, Software Architect, Application Developer, Tester, Integration Developer.

(Sommige tools behoren tot de Websphere brand, gelukkig maar, want anders zou het nog eens een heldere productpropositie worden ;-) )

Nu ziet Rational inmiddels ook wel in dat dit niet allemaal even handig is. Zeker niet in de ontwikkelingen van de laatste tijd: steeds vaker werken teams gedistribueerd en dat vereist iets anders van hun producten.

Om deze en andere redenen die ik nog niet ken, is Rational begonnen met een nieuwe opzet van hun productportfolio. Dit project heet Jazz. De gedachte is dat er een technology platform gebouwd wordt dat Jazz Technology Platform heet en daar bovenop zal Rational Team Concert komen te draaien wat als doel heeft om betere ondersteuning te geven voor het werken in teams, work item management en ‘project health’. De verwachting is dat de eerste versie in 2008 uit gaat komen.

Hhhmmmm….. is dit een weinig zeggende blog? Ja, eigenlijk wel: de boodschap is:

  • momenteel biedt Rational een hele stapel producten om alle aspecten van software ontwikkeling te ondersteunen
  • hun suite gaat volledig op de schop en er zal één platform komen waarin al deze functionaliteit verenigd wordt.

Het is nog afwachten hoe dit er uit gaat zien. Houd www.jazz.net in de gaten zou ik zeggen.

(Wil iemand met kennis van Microsoft ontwikkelproducten even laten weten of Microsoft dit eigenlijk niet al lang heeft met Team Systems en Visual Studio???)


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.