Links

 • 1. Sogeti
 • 2. JBoss
 • 3. IBM
 • 4. Oracle
 • 5. SpringSource
 • 6. NL-JUG
 • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Willem van de Griendt at 9:10 on Tuesday 22 April    Add 'Hoe overleef ik een code review' site to delicious  Add 'Hoe overleef ik een code review' site to technorati  Add 'Hoe overleef ik een code review' site to digg  Add 'Hoe overleef ik een code review' site to dzone

Doordat de verwachte file uitbleef was ik al om half 8 op het parkeerterrein van ’t Spant in Bussum. Ik heb me dus eerst maar een uur vermaakt met mijn iPhone alvorens ik Sogeti collega’s tegenkwam. Om 9 uur begon de key-note en konden we tijdens deze introductie smsjes, plaatjes en filmpjes sturen die dan op het grote scherm werden getoond. Dit was soms lachwekkend en zorgde voor een ontspannen sfeer.

Ik heb in de middag de sessie “Hoe overleef ik een code review” bijgewoond en de sessie werd gegeven door Mark van Holsteijn en hij is werkzaam bij Competitive Software Engineering (CSWE).

Het overkomt zo goed als alle Java programmeurs, een code review van het project waar jij aan werkt. Wat zijn de redenen voor een code review?

 • Gaat het eindproduct voldoen?
 • Kunnen er dingen beter?
 • Een project met faalsymptomen (slippende deadlines, sterk oplopende aantal bevindingen)
 • Met een code review worden de centrale vragen van de klant beantwoord. Dit wordt gedaan aan de hand van de “Big Five”:

 • Betrouwbaarheid
 • Onderhoudbaarheid
 • Efficiëntie
 • Bruikbaarheid
 • Functionaliteit
 • Mark haalt er zelf nog een zesde term bij die volgens hem eigenlijk niet mag ontbreken in dit rijtje: Portabiliteit. Echter zijn de betrouwbaarheid en de onderhoudbaarheid het belangrijkste bij een code review.

  Bij betrouwbaarheid wordt er voornamelijk gekeken naar de volwassenheid, fouttolerantie, herstelbaarheid en beschikbaarheid van de code. Bij onderhoudbaarheid wordt er voornamelijk gekeken naar analyseerbaarheid, veranderbaarheid, stabiliteit, testbaarheid en beheerbaarheid van de code.

  Hoe overleef ik een code review?
  Dus om ervoor te zorgen dat je een code review overleeft is het van belang dat je weet waar de reviewers op letten. Hoe voorkom je dat jou project überhaupt onderwerp van examinatie wordt?

  Zorg bijvoorbeeld altijd voor een versie management systeem en hou bij wat de gewijzigde sources zijn. Verder houd Mark het op de eerder genoemde “Big Five” en verteld verder weinig over de wijze waarop wij als programmeurs ervoor kunnen zorgen dat we makkelijker een code review overleven. Volgens Mark overleven de meeste projecten een code review wel, maar loopt alleen je reputatie een deuk op wanneer het niet helemaal goed gaat.

  Eigen Mening
  Zelf wil ik graag FindBugs aanraden om los te laten op je code voordat je het naar de reviewer stuurt. Deze tool zorgt er namelijk voor dat veel bugs en fouten worden gevonden zodat je deze al kan verhelpen voordat de code naar de reviewer gaat. FindBugs zoekt tussen de Java bytecode en niet de source code, dat maakt deze tool zo krachtig. Deze tool is als standalone en als Eclipse plugin te gebruiken:

  http://findbugs.sourceforge.net/

  Dan heb je ook nog Metrics, deze tool kijkt meer naar de statistische bewerkingen van de code, code complexiteit en bijvoorbeeld de lengte van de methodes. Deze tool is alleen te gebruiken met behulp van Eclipse:

  http://metrics.sourceforge.net/

  Martijn


  © 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.