Links

 • 1. Sogeti
 • 2. JBoss
 • 3. IBM
 • 4. Oracle
 • 5. SpringSource
 • 6. NL-JUG
 • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Gerald Van Veldhuijsen at 10:48 on Tuesday 22 April    Add 'JSpring: Wicked web development with Wicket' site to delicious  Add 'JSpring: Wicked web development with Wicket' site to technorati  Add 'JSpring: Wicked web development with Wicket' site to digg  Add 'JSpring: Wicked web development with Wicket' site to dzone

Lars Vonk (Xebia)

Spreker Lars Vonk laat zien hoe men eenvoudig Web-applicaties kan ontwikkelen met het Wicket Framework. Hierbij zijn HTML code en java-code compleet gescheiden. Lars laat de werking zien aan de hand van enkele simpele voorbeelden en gebruikt een case vanuit zijn eigen organisatie als bewijs voor complexere oplossingen.

Wicket is een component-based framework (het kent dus geen request/response structuur) en kan daarom het best met facelets worden vergeleken.

De voordelen van dit framework zijn:

 • Er is nagenoeg geen XML configuratie nodig. Alleen een web.xml volstaat.
 • HTML ontwerpers kunnen separaat van de java-developers werken. Dit heeft een snel development traject tot gevolg. De HTML ontwerpers hebben dan ook geen applicatieserver nodig.
 • Veel AJAX-componenten zijn in het framework aanwezig, zodat met alleen Java een volledige web-applicatie kan worden neergezet. Het framework genereert vervolgens de benodigde Javascript.

De nadelen:

 • Er is wel een strikte scheiding tussen HTML en Java, maar dit betekent niet echt een scheiding tussen model en view. Het model heeft kennis van de view.
 • In het framework is veel sessie-gebaseerd. Hoewel het framework de mogelijkheid biedt om datgene wat in de sessie terechtkomt klein te houden, is het toch een potentieel gevaar dat de applicatie veel geheugen gebruikt en daardoor minder goed schaalt.

De presentatie is gebaseerd op een case in de praktijk waarbij de ‘Er-op-uit’ site van de NS is geïmplementeerd met behulp van dit framework. Hierbij heeft Lost Boys de vormgeving voor zijn rekening genomen en Xebia de functionaliteit. Een bewijs dus dat de scheiding werkt.

Als laatste ging Lars in op de integratie van Wicket in Spring. In tegenstelling tot Spring is Wicket een unmanaged framework. Hierbij bestaat dus het gevaar dat grote aantallen objecten worden geserializeerd. Via een annotation-based approach kan gezorgd worden dat er gebruikt gemaakt wordt van de proxy zodat dit probleem verholpen is.


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.