Links

  • 1. Sogeti
  • 2. JBoss
  • 3. IBM
  • 4. Oracle
  • 5. SpringSource
  • 6. NL-JUG
  • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Willem van de Griendt at 16:33 on Monday 28 April    Add 'Functional programming in Java with Scala' site to delicious  Add 'Functional programming in Java with Scala' site to technorati  Add 'Functional programming in Java with Scala' site to digg  Add 'Functional programming in Java with Scala' site to dzone

Deze presentatie werd gegeven door Jeroen Dijkmeijer die een onderzoekje naar Scala had gedaan. De presentatie ging vooral over de mogelijkheden van Scala en hoe dat er allemaal uitziet in Scala code. Het publiek bestond, vermoed ik, vooral uit mensen die ervaring hadden met functionele programmeertalen.

Ik zal even kort aanstippen wat een functionele programmeertaal ongeveer is. In een functionele programmeer taal is alles een functie en alles geeft dus een waarde terug. Bij functieneel programmeren proberen we verder zoveel mogelijk het wijzigen van de state te vermijden.

In de presentatie bleek dat Scala alle mogelijkheden die ik verwacht van een functionele taal bevat. Verder compiled het naar java byte code en kan het gebruikmaken van Java classes. De Scala code lijkt zoveel op Java code als mogelijk is voor een functionele taal. Het maakt natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik de primitives af te schaffen om een puur object georienteerde taal te worden. Ikzelf vind het prachtig dat je in Scala een functie ook meerdere waardes kan laten teruggeven. En natuurlijk kan je functies meegeven aan functies.

Al met al lijkt het een goede kandidaat voor wie stukken code wil schrijven in een functionele taal die naadloos aansluit op Java. Een boek over Scala is beschikbaar in .pdf formaat (er word nog aan gewerkt) op ARTIMA.com.

Edze


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.