Links

 • 1. Sogeti
 • 2. JBoss
 • 3. IBM
 • 4. Oracle
 • 5. SpringSource
 • 6. NL-JUG
 • 7. Java

Archives

Syndication  RSS 2.0

RSS 1.0
RSS 2.0

Bookmark this site

Add 'JCN Blog' site to delicious  Add 'JCN Blog' site to technorati  Add 'JCN Blog' site to digg  Add 'JCN Blog' site to dzone

Posted by Richard Rijnberk at 13:06 on Wednesday 16 June    Add 'Android development omgeving opzetten in windows' site to delicious  Add 'Android development omgeving opzetten in windows' site to technorati  Add 'Android development omgeving opzetten in windows' site to digg  Add 'Android development omgeving opzetten in windows' site to dzone

In deze post is een installatie handleiding beschreven voor het opzetten van een Development omgeving voor de Google Android telefoons.

In het kader van gemak zal ik het bij de Android standaard houden van een Eclipse omgeving met de ADT plugin. Er is van Project Kenai ook een Android plugin voor netbeans (nbandroid) maar deze laat nog het een en ander te wensen over op het gebied van code completion en useability. Daarnaast heeft de Eclipse versie ook wat grafische displays voor de GUI wat handig kan zijn bij het structureren van de informatie.

De installatie bestaat uit vier stappen

 1. de Android SDK
 2. Eclipse IDE
 3. ADT plugin voor Eclipse.
 4. Eclipse instellen voor het gebruik van de Android SDK

1. Android SDK

De SDK bestaat uit een archiefbestand welk te downloaden is van: http://developer.android.com/sdk/index.html

Zodra je het bestand binnen hebt kan je het uitpakken op een locatie van jou keus. Deze locatie is ook direct de installatie directory die je later aan dient te geven in Eclipse, hierbij heb ik er zelf voor gekozen uit te pakken bij mijn andere SDK’s. Zodra het archief is uitgepakt ga je naar de directory en start je de SDK Setup op. Deze gaat direct scannen naar de beschikbare omgevingen. Mocht dit niet lukken controleer dan even de proxy instellingen en vul deze waar nodig in en start de setup dan opnieuw op. Zodra je alle pakketten hebt geïnstalleerd kun je direct een emulator aanmaken welke je kan gebruiken voor de ontwikkeling.

Om dit te doen ga je in de setup naar Virtual Devices en klikt op new. Daar ik zelf een HTC Magic heb met firmware versie 1.6 heb ik als naam HTCMagic met als target Android 1.6 – API Level 4 gekozen met een SD Card size van 256 (Meer heb je voorlopig niet nodig). De rest kan je op default laten staan. Klik op Create AVD om de nieuwe emulator aan te maken.

Voor we verder gaan is het handig om de emulator een keer te starten. De Android SDK gaat er van uit dat gebruikers gegevens zich altijd bevinden op de C: schijf, dit is echter niet het geval bij veel van de systemen binnen Sogeti. Mocht dit het geval zijn kan je dat oplossen door een command prompt te openen en naar je user directory te gaan (dit is over het algemeen de default en anders bevind deze zich onder C:\Users\<gebruikers naam>). Door vanuit je user directory en het commando mklink /J .android D:\Users\<gebruikers naam>\.android uit te voeren (uitgaande dat je user dir op de D: schijf staat) maak je een symbolische link aan waardoor de emulator zijn files weer kan vinden. Als alles goed is zou de emulator nu zonder problemen moeten starten.

2. Eclipse IDE

Mocht je nog geen Eclipse geïnstalleerd hebben staan is deze verkrijgbaar via: http://www.eclipse.org/downloads/

Ik werk zelf over het algemeen met de Java EE Developers variant, maar als het puur voor Android is zou de Java Developer variant ruim moeten voldoen aan je wensen. Zodra de Eclipse omgeving is gedownload kun je deze uitpakken op een locatie van jou keuze en daarna opstarten.

3. ADT Plugin

Zodra Eclipse is opgestart kan je de plugin installeren. Het handigst is hierbij de update site toe te voegen aan Eclipse.

Dit kan je doen door naar Window > preferences te gaan en dan aan de linkerkant te kiezen voor Install/Update > Available Software Sites. Hier staan alle sites geregistreerd en kan je middels de knop “Add…” aan de rechterkant de update site toevoegen. Bij name kan je de naam invullen waaronder de site wordt geregistreerd in Eclipse (deze gebruik je in de volgende stap) en bij location vul je ‘https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/’ in.

Druk op OK en de update site is beschikbaar, en druk vervolgens nogmaals op OK om het dialoog venster te sluiten. Om de ADT plugin vervolgens te installeren ga je naar Help > Install new software en kiezen we bij ‘Work with:’ de naam die zojuist is ingevoerd bij de vorige stap.

Er verschijnt nu een checkbox met de naam Developer Tools in het vlak onder de drop-down box. Vink deze aan en klik op Next. Je wordt nu door een installatie procedure gestuurd, accepteer alle voorwaarden en vervolgens OK wanneer er gevraagd wordt om unsigned plugins te installeren en wacht even tot alles is geïnstalleerd en herstart dan Eclipse.

4. Eclipse instellen voor het gebruik van de Android SDK

Voor we verder kunnen gaan met de proef projecten rest er nog één stap, het koppelen van de SDK aan Eclipse. Ga hiervoor naar Window > preferences en kies nu links voor de nieuw toegevoegde optie Android, vul bij SDK Location het pad in naar de SDK, klik op Apply en als het pad juist is krijg je een lijst met alle beschikbare platforms.


© 2020 Java Competence Network. All Rights Reserved.